04 - Muhasebe Yönetimi

Muhasebe Kur Farkı Fişleri

2750 görüntüleme 18 Temmuz 2017 Güncellenme: 29 Temmuz 2020 1

Kur Farkı Fişi Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Dövizli hesap takibi yapılan işletmelerde Döviz kuru ile TL arasında oluşan tutar farklılıklarına kur farkı denir. Oluşan tutarlar arasındaki farklar muhasebe fişi içerisindeki kur farkı fişi ile kapatılır.

Cari Hesap Hareketlerinden görüleceği üzere, ilgili carinin USD Hesabında, 01.10.2014 tarihli 129,55 USD Tutarında ve 01.10.2014 Tarihindeki kur ile 295,00 TL karşılığında bir fatura kesilmiştir, oluşan USD hesap bakiyesine istinaden 04.11.2014 tarihli Gönderilen Havale işlemi ile yine USD 129,55 tutarında, 04.11.2014 tarihli kur ile değerlendiğinde 315,00 TL karşılığı sisteme yansımaktadır.

Bu şekilde işlemler sonrasında, ekranın altındaki özet tabloda 129,55 USD Bakiye değerinin 0,00 (Sıfır) olduğunu, lakin aynı hesabın TL (Firmanın Kuruluşta Belirlenen Ana Döviz Tipi) ‘ ne göre 20,00 (B) bakiye şeklinde kur farklı çıktığı izlenebilmektedir.

Not: Bu muhasebe fişi entegrasyon ile oluşturulmuştur. İlgili entegrasyon için; Muhasebe Bağlantı Kodları içerisinden, Stok Bağlantı Kodları –> Mal Alım(1) ve Kdv Bağlantı Kodları–> Kdv Alım(70) ve Cari Kartın Muhasebe Kodu verilerek sağlanmıştır.

Not: Bu muhasebe fişi entegrasyon ile oluşturulmuştur. İlgili entegrasyon için; Muhasebe Bağlantı Kodları içerisinden, Stok Bağlantı Kodları –> Mal Alım(1) ve Kdv Bağlantı Kodları–> Kdv Alım(70) ve Cari Kartın Muhasebe Kodu verilerek sağlanmıştır.

İşlemlere konu olan alış faturası ve banka fişlerinin muhasebeleşmesi sonrası (Resim.2-USD Mal Alım Faturası Muhasebe Fişi ve Resim.3 USD Hesap İçin Gönderilen Havale İşlemi Muhasebe Fişi olarak verilmiştir) Genel Muhasebe için Kur Farkı Muhasebeleşmesi çalıştırılabilir.

Muhasebe modülü içerisinden, boş bir Kur Farkı türünde fiş açılarak sisteme muhasebe fişlerinden hesaplatılarak, kur farklı değerleri çekilebilir.

Adımlar;

  1. Muhasebe Fişleri Listesi üzerinden [F4 Ekle] –> Kur Farkı Fişi
  2. Açılan fişin içerisinde [F12 Diğer] –> Kur Farkı Hesapla seçeneği belirlenir.
  3. Açılan pencerede tarih alanında hangi tarih itibari ile başlayan muhasebe fişlerinin değerlendirileceği, hangi hesap veya hesap aralığının hesaplanacağı ve hangi tür dövizin hangi kurdan hesaplanacağının bilgisi girilir.
  4. Bilgiler girildikten sonra [F2 Uygula] seçeneği kullanılır.
  5. Kur farkı değerleri belirlediğiniz döviz kuru ve türüne göre hesaplanıp getirilecektir. (Bknz.Resim.5)

Bilgiler kontrol edildikten sonra [F2 Kaydet] denilir ve işlem tamamlanır.

Yardımcı oldu mu?