17 - Çözüm Ortakları Dökümanları

Proje Grup (Hop Yazılım) ÜTS- Ürün Takip Sistemi DİA Entegrasyonu

574 görüntüleme 30 Mart 2021 Güncellenme: 1 Nisan 2021 0

ÜTS- Ürün Takip Sistemi Nedir?

Ürün Takip Sistemi Projesi vatandaş odaklı hizmetler sunan ve yüzbinlerce kullanıcılı bir e-devlet uygulamasıdır. Ülkemizde üretilen veya ithal edilen tüm tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretim bandından, satılıp kullanıldığı yere ve hastaya kadar takip edilebilmesi için altyapı sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

ÜTS  ile ilgili tanıtım sunumuna buradan ulaşabilirsiniz. (Kaynak: https://utsuygulama.saglik.gov.tr/UTS/)

Proje Amacı

  • Hasta güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak
  • Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin izlenebilirliğini sağlamak
  • Denetim hizmetlerinin sağlıklı ve etkili şekilde yürütülmesini sağlayacak bir altyapı oluşturmak
  • Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin kullanımı sırasında ortaya çıkabilecek tehlikelere karşı İdare’nin hızlı önlem almasını sağlayacak bir altyapı oluşturmak
  • Tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin takibinin yapılması ile kayıt dışı ekonominin önlenmesine katkıda bulunmak

Kazanımlar

  • Mevcut envanter üzerinden Türkiye’nin tıbbi cihaz haritası çıkarılarak ihtiyaçların belirlenmesi, tedarik edilmesi ve ürünlerin transfer edilmesi işlemlerinde kolaylık sağlanması
  • Ülke genelindeki tüm tıbbi cihazlara ait kalibrasyon ve bakım/onarım işlemlerinin tek bir sistem üzerinden izlenmesi
  • Eski ve kusurlu ürünlerin tespit edilmesi ve geri çağırılması
  • Tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin ülkeye girişleri ve hareketleri denetim altına alınacak
  • Ülke genelinde talep ve tüketim düzeyleri izlenebilecek
  • Marka güvenliği teminat altına alınacak
  • Bayi ve şube ilişkileri bakımından imtiyaz ve ticari haklar korunacak
  • Niteliksiz ve sahte ürünlerin haksız rekabeti önlenecek

Daha detaylı bilgi için;

https://utsuygulama.saglik.gov.tr/UTS/

 

ÜTS Zayiat Bildirimi

DİA Yazılım Fire/Zayiat Bildirimi:

DİA içerisinde bulunan “Malzeme Fişleri” ekranından yeni bir fire fişi girmek için “Ekle” butonuna ve oradan da “Fire Fişi” butonuna tıklıyoruz açılan ekranda oluşturacağımız fire fişinin bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir.

DİA Yazılım Fire/Zayiat Bildirimi ÜTS Dinamik Alan :

Stok bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz “FİRE BİLDİRİM ŞEKLİ” bilgilerini doldurup faturamızı kaydediyoruz.

HOP Yazılım Fire/Zayiat Bildirimi:

HOP Yazılım’a girdikten sonra “Zayi/Üretim” ekranına giriyoruz ve DİA Yazılım’da oluşturduğumuz Fire Fişini  seçip alt taraftan “Bildirim Yap[F5]” butonuna tıklıyoruz.

ÜTS Alma Bildirimi

DİA Yazılım Alma Bildirimi:

DİA içerisinde bulunan “Fatura Listesi” ekranından, yeni bir fatura girmek için “Ekle” butonuna ve oradan da “Mal Alım” butonuna tıklıyoruz açılan ekranda oluşturacağımız alma fişinin (Faturanın)  bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir.

DİA Yazılım Alma Bildirimi ÜTS Dinamik Alan:

Stok bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz. “BİLDİRİM TİPİ” bilgilerini doldurup faturamızı kaydediyoruz.

HOP Yazılım Alma Bildirimi:

HOP Yazılım’a girdikten sonra “Alım/Satım” ekranına giriyoruz ve DİA Yazılım’da oluşturduğumuz Alma Fişini seçip alt taraftan “Bildirim Yap[F5]” butonuna tıklıyoruz. Bildirim Yap dedikten sonra karşımıza; size gelen verme bildirimleri ile alma bildiriminizi eşleyeceğiniz bir pencere çıkacaktır. Faturalarımızı eşleyip, bildirim yap diyerek alma bildiriminizi tamamlayabilirsiniz.

ÜTS Verme Bildirimi

DİA Yazılım Verme Bildirimi:

DİA içerisinde bulunan “Fatura Listesi” ekranından yeni bir fatura girmek için “Ekle” butonuna ve oradan da “Perakende Satış” veya “Toptan Satış” butonuna tıklıyoruz açılan ekranda oluşturacağımız verme fişinin (faturanın) bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir.

DİA Yazılım Verme Bildirimi ÜTS Dinamik Alan:

Stok bilgilerini girdikten sonra üst taraftan, “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz. “FATURA BİLDİRİM ŞEKLİ” ve “BİLDİRİM YAPILDI MI?” bilgilerini doldurup faturamızı kaydediyoruz. Herhangi bir açıklama yoksa diğer açıklamaya “-“ yazıp geçebilirsiniz.

HOP Yazılım Verme Bildirimi:

HOP Yazılım’a girdikten sonra “Alım/Satım” ekranına giriyoruz ve DİA Yazılım’da oluşturduğumuz; Verme Fişini seçip alt taraftan, “Bildirim Yap[F5]” butonuna tıklıyoruz.

ÜTS Cari Ekleme

DİA Yazılım Cari Oluşturma:

DİA içerisinde bulunan “Cari Listesi” ekranından yeni bir cari açmak için “Ekle” butonuna tıklıyoruz ve açılan ekranda oluşturacağımız carinin bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir. Kırmızı ile işaretlenmiş alanlar fatura bilgileridir. Fatura bilgileri boş olmamalıdır.

DİA Yazılım Cari ÜTS Dinamik Alan :

Cari kart bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz ve “UTS KURUM KODU” ve “CARİ UTS DURUMU” bilgilerini doldurup carimizi kaydediyoruz.

ÜTS Stok Ekleme

DİA Yazılım Stok Oluşturma:

DİA içerisinde bulunan “Stok – Malzeme Listesi” ekranından yeni bir stok açmak için “Ekle” butonuna tıklıyoruz ve açılan ekranda oluşturacağımız ürünün bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir. “Takip” bölümünden ürünün takibi “Seri” veya “Lot” olarak seçilip takibi yapılmalıdır.

DİA Yazılım Stok ÜTS Dinamik Alan:

Stok kart bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz “MENŞEİ KODU” ve “GTİP KODU” bilgilerini doldurup carimizi kaydediyoruz. Ürünün ithal edildiği ülkenin menşei kodunu bilmiyorsanız, DİA arama çubuğuna “ÜLKELER” yazarak oradan ülkenin menşei kodunu bulabilirsiniz.

 

Yukarıdaki görselde gösterildiği gibi kırımızı ile işaretlenmiş alanlar yani “E-Beyan Kodu” yazan alan ülkelerin menşei kodudur.

ÜTS İthalat Bildirimi

DİA Yazılım İthalat Bildirimi Oluşturma:

DİA içerisinde bulunan “Fatura Listesi” ekranından yeni bir ithalat fişi girmek için girmek için “Ekle” butonuna ve oradan da “Mal Alım” butonuna tıklıyoruz, açılan ekranda oluşturacağımız ithalat fişinin fatura bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir ve ürünün takibinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

DİA Yazılım İthalat Bildirimi ÜTS Dinamik Alan:

Stok bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz ve bilgilerini doldurup ithalat fişini kaydediyoruz. Ülke kodunu DİA arama çubuğuna “ÜLKELER” yazarak bulabilirsiniz. “E-Beyan Kodu” yazan kodu “İTH EDİLDİĞİ ÜLKE” alanına yazabilirsiniz.

HOP Yazılım İthalat Fişi Bildirimi:

HOP Yazılım’a girdikten sonra “Alım/Satım” ekranına giriyoruz ve DİA Yazılım’da oluşturduğumuz Mal Alım Faturalarını seçip alt taraftan “Bildirim Yap[F5]” butonuna tıklıyoruz.

ÜTS Üretim Bildirimi

DİA Yazılım Üretim Fişi Oluşturma:

DİA içerisinde bulunan “Malzeme Fişleri” ekranından yeni bir üretim fişi girmek için “Ekle” butonuna ve oradan da “Üretimden Giriş Fişi” butonuna tıklıyoruz ve açılan ekranda oluşturacağımız üretim fişinin bilgilerini giriyoruz. Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlenmiş alanların boş bırakılmaması gerekmektedir.

DİA Yazılım Üretim Fişi ÜTS Dinamik Alan:

Stok bilgilerini girdikten sonra üst taraftan “UTS” dinamik alanına giriş yapıyoruz “BİLDİRİM ŞEKLİ” ve “DİĞER AÇIKLAMA” bilgilerini doldurup carimizi kaydediyoruz. Herhangi bir açıklama yoksa diğer açıklamaya “-“ yazıp geçebilirsiniz.

HOP Yazılım Üretim Fişi Bildirimi:

HOP Yazılım’a girdikten sonra “Zayi/Üretim” ekranına giriyoruz ve DİA Yazılım’da oluşturduğumuz üretim fişlerini seçip alt taraftan “Bildirim Yap[F5]” butonuna tıklıyoruz.

Yardımcı oldu mu?