09 - Otel Yönetimi

Santral Programı Kurulum ve Ayarları Nasıl Yapılır?

1157 görüntüleme 21 Temmuz 2017 Güncellenme: 8 Aralık 2020 0

Santral Programı Hakkında:
Otellerdeki santral sistemleri genelde şu şekilde oluyor, santrale bir yazıcı bağlıyorlar (nokta vuruşlu) ve her görüşme yazıcıda bir satıra atılıyor. Bu satırda tarih, saat, aranan no, iç hat, dış hat, kontör, süre gibi bilgiler olmaktadır. Santrale göre gelen bilgiler farklılaşabilmektedir.

Santralciler, santralden com port kablosu çekerler ve bir bilgisayara bağlanır. Yazıcı yazdıktan hemen sonra aynı bilgi com porta da gelir ve DİA-Santral programı bunu okur. Sonra 1 dk içerisinde internet bağlantısı mevcutsa bunu sunucuya gönderir. Sunucu gelen bilgiyi santral parametrelerinde belirtilen şekilde formatlayarak görüşme kaydını oluşturur.

Kurulum Aşamaları:

  1. Com port takılı bilgisayara DİA-Santral programını indirip kurun.
  2. DİA-istemci ile sunucuya bağlanıp, santral parametreleri ekranını açın. Kullanıcı kodu, şifre ve kapatma şifresini belirleyin, kaydedin.
  3. DİA-Santral programını açıp, Ayarlar sekmesinden parametrelerde belirtilen bilgileri doldurup, sunucu bağlantısını test et diyelim. Test olumluysa com port ayarlarını yapalım. Com portta en önemli ayar hangi port olduğu (Com1, Com2, …) ve Port Hızı bilgisi. Port hızı için santralciyle iletişime geçilebilir veya deneme yanılma yapılır. Deneme yanılma yaparken dikkat edilmesi gereken her port hızı değişikliğinde santral programını kapatıp açmanız gerekir.
  4. Eğer telesis marka bir santral ise, bu santraller com port kullanmıyor. Bunun yerine kendi geliştirdikleri bir yazılım (XMan) ile görüşmeleri kaydediyorlar. Biz verileri bu programın veritabanı dosyasından (Xman.mdb) sürekli okuyarak alıyoruz. Bunun için santral programında Bağlantı Şekline XMan Mdb Dosyadan seçilir. Sonra dosyanın yolu yazılır (C:\telesis\XMan.mdb gibi). Sonra son kayıt numarası yazılır. Her görüşme sıralı bir numara ile xman dosyasında kaydedilir. Yeni kurulmuşsa xman son seri numarasına sıfır girebilirsiniz.
    Ayarlar yapıldıktan sonra bir deneme görüşmesi yapılır. Santral log ekranında yazıcı yazdıktan sonra bir değer atıyorsa bağlantımızda problem yok demektir. Veri gelmiyorsa com ayarlarını kontrol edin, değiştirip kapatıp açın programı, tekrar deneyin.
  5. Eğer veri geldiyse DİA-istemci ile bağlanıp santral parametrelerine girerek gelen verinin kaçıncı karakterler arası içhat, arananno, kontür,… gibi bilgileri tanımlanır.

    Örnek Veri:

            Tarih               Saat        İç Hat             Telefon              Kontör
    ___________________________________________________________________________
    27/02/2012             18:44           100                0535222222             0001

Sonra tekrar bir görüşme yapılarak görüşme kartında doğru yerlere mi veri atılmış bakılır.

Uyarılar:

  1. Bazı santraller 5 sn falan görüşme yapmadan kontör atmayabilir.
  2. Normal bilgisayarlarda Com1, Com2 varken bazılarında ekstra port takılarak çoğaltılıyor. Com3, Com4 gibi.
  3. Kontör bilgisini yalnızca santral gönderirse alıyoruz. Kafamızdan bulamıyoruz. Cep telefonundan çıkış yapan bazı santrallerde kontür bilgisi sıfır gelebiliyor. Yapacak bir şey yok, santral görevlisi ile görüşülmelidir.
  4. Tarih ve saat hangi karakterler arasında diye bakmaya gerek yok. Sıfır girilirse tam kaydın geldiği tarih ve saat DİA tarafından atılır.

    DİA ile bulut teknolojisi üzerinden, muhasebeden üretime, stok-depo yönetiminden satış ve e-ticarete tüm iş süreçlerinizi birbirine entegre yönetin.
    DİA'yı ücretsiz denemek veya detaylı bilgi almak için hemen formu doldurun!

    Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma metnini okudum.

    Kampanyalar ve yeniliklerden haberdar olmak için tarafıma e-posta yoluyla ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ediyorum.

    Yardımcı oldu mu?