04 - Muhasebe Yönetimi

Yüklenilen Kdv Nedir?

6627 görüntüleme 22 Ekim 2020 Güncellenme: 9 Kasım 2020 4

YÜKLENİLEN KDV NEDİR?

KDV Kanunu uyarınca iade hakkı tanınan işlemlerle ilgili olarak yapılan satışların, maliyetini oluşturan girdilerin alımında ödenen KDV tutarları “Yüklenilen Katma Değer Vergisi”ni oluşturmaktadır.

Bazı mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisna edilmiştir. Bu gibi işlemleri gerçekleştirenler, satışları esnasında KDV hesaplamazken, alışları esnasında KDV ödemektedirler. Bu şekilde mal alışı yapan işletmeler satış yaptıkları kişilere KDV’yi yansıtamazlar. Bu şekilde üzerlerinde kalan katma değer vergisi, yüklenilen KDV olarak adlandırılır.

DİA’da yüklenilen KDV dağılımları nasıl yapılmaktadır?

DİA’da yüklenilen KDV dağılımlarını yapabilmek için öncellikle kullanıcı tanımlamalarından ilgili alana yetki tanımlaması yapılması gerekmektedir. Kullanıcı yetkileri ekranında, ilgili şirketin altında bulunan stok-cari-fatura-kasa modülü>Yüklenilen KDV Fişleri alanına yetki tanımlamaları yapılır.

Kullanıcı yetkileri tanımlandıktan sonra fatura>yüklenilen KDV fişleri ekranından ekle seçeneği ile, yeni fiş ekleme işlemi için ilgili ekran açılır.

Yüklenilen KDV Dağılımları ekranında, Fiş no, Açıklama ve KDV dağılımlarını yapacağınız dönem bilgisi seçilmektedir.

İlgili alanlar doldurulduktan sonra KDV’ye konu olan satış faturaları alanından, alış faturaları ile eşleştirilecek olan satış faturaları seçilmektedir.

Satış faturalarında tür olarak toptan satış, perakende satış veya verilen hizmet faturaları seçilebilmektedir.

***Önceki dönemlere ait alış faturalarını görmek için, önceki dönemleri dahil et seçeneği işaretlenerek önceki döneme ait faturalar da görüntülenebilmekte ve seçilebilmektedir.

İlgili Satış faturası seçildikten sonra, eşleştirilecek olan alış faturaları tek veya çoklu olarak listeden seçildikten sonra aktar seçeneği ile eşlenir ve kaydet seçeneği ile yüklenilen KDV fişi kaydedilir.

***Seçilen alış faturaları yurtdışında veya serbest bölgede bulunan satıcılara ait ise (ithalat faturası) alışa ilişkin gümrük giriş beyannamesi (GCB) tescil numarası, belgeye ilişkin iade hakkı doğuran işlem türü ve yüklenim türü alanlarının doldurulması gerekmektedir.

Kaydedilen KDV dağılım fişi, yazdır>yüklenilen KDV fişi>Ekran seçeneği ile görüntülenebilmekte veya Dosya seçeneği ile Excel ve PDF formatlarında çıktısı alınabilmektedir.

***Excel olarak çıktısı alınan fişler Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine yüklenebilmektedir.

Yardımcı oldu mu?