05 - E-Devlet

E-Fatura ve E-İrsaliye E-Belgelerine XML Şablonu Ekleme

384 görüntüleme 19 Eylül 2023 1

E-Fatura ve E-İrsaliye E-Belgelerine XML Şablonu Ekleme

XML Şablonları ekranı ne işe yarar?

XML şablonları ekranı, e-belgelerimizin(e-fatura ve e-irsaliye) içerisine ekstra değer ekleyebileceğimiz bir ekrandır.

Bazı e-belge alıcı firmalar(amazon, carrefour, A101…vb.) kendi bünyesinde yaptığı kontroller sebebiyle XML içerisinde zorunlu olarak ekstra değer görmek isteyebilirler. İlgili değerlerin karşılanmaması durumunda ise e-belgeniz(e-fatura/e-irsaliye) karşı firma nazırında red sürecine girebilir. Red sürecinin yaşanmaması için XML şablon oluşturmak gerekir.

XML şablonu oluşturmadan önce karşı firmadan teknik döküman isteme gerekliliği/zorunluluğu bulunmaz. Alıcı firmanın zorunlu istediği alanlar varsa bu alanların nasıl karşılanması gerektiğini netleştirmek için teknik döküman istenebilir.

E-fatura XML şablonu seçmek için E-Fatura Hazırlama(EFA1030) ekranı içerisinden Gönderilecek Faturalar tabındaki sağ alt kısmında bulunan E-Fatura XML Şablonu alanı kullanılmalıdır. 

E-İrsaliye XML şablonu seçmek için E-İrsaliye Hazırlama(EFA3000) ekranı içerisinden Gönderilecek İrsaliyeler tabındaki sağ alt kısmında bulunan E-İrsaliye XML Şablonu alanı kullanılmalıdır. 

 

Ön tanımlı şablonları nasıl oluşturabilirim?

E-Fatura XML Şablonları(EFA1040) ekranındaki Diğer menüsünde bulunan Y Ön tanımlı şablonları yükle butonuna basarak bazı firmaların ön tanımlı şablonlarını ekleyebilirsiniz.

Listemizde yer alan bu özel şablonları kullanabileceğimiz gibi ekstra şablonlarda oluşturabiliriz. Özel şablonlar eklendikten sonra içerisinde hangi alanlardan verilerin set etmesi gerektiğini belirtmemiz gerekmektedir.

XML şablon oluştururken;

  1. Alanlar içerisinde yer alan UBL Değerimizi belirtmemiz gerekmektedir.
  2. UBL değerimizi belirledikten sonra her değer için nitelik değeri seçmemiz gerekmektedir. İlk iki aşama UBL değer ve nitelikler e-fatura/e-irsaliye XML dosyasında ki kod değerlerinin içerisine yansıyacaktır.
  3. Son olarak eklenen niteliklerin e-fatura/e-irsaliye içerisinde hangi alanlardan verileri set etmesini belirtmeliyiz. Örnekte model alanı cari kart içerisinde yer alan ek alan 2 verisi seçilmiştir. Bu örnekten anlaşılacağı üzerine cari kartlarımızın ek alan 2 verisi bu XML şablonu kullanılması durumunda her zaman e-fatura/e-irsaliye XML dosyasına veri olarak yansıyacaktır.

XML Şablonunu Nasıl Seçerim?

 XML şablonunu e-fatura hazırlama ve e-irsaliye hazırlama ekranlarından seçebileceğimiz gibi cari kartlarımızın E-Devlet sekmesinden de seçim yapabiliriz. Cari bazlı işlem yapılması gerektiği durumlarda bu menüyü kullanmamız daha doğru olacaktır.

XML Şablonları Hakkında Önemli Detay

Eklenen bazı alanlar e-belge tasarımında(.xslt dosyası) doğrudan görünmeyebilir bu sebepten dolayı e-belge tasarımlarınızda çalışma yapılması gerekebilir.

Yardımcı oldu mu?